duminică, 5 septembrie 2010

Testele de Regresie

Testarea de regresie reprezinta orice tip de testare software care încearcă să descopere erorile de software prin retestarea parţiala a unui program modificat. Prin intermediul testarii de regresie se urmareste asigurarea generală ca nu cumva erori suplimentare sa fie introduse în procesul de corectie a altor probleme.Acest tip de testare este de obicei folosit pentru a testa in mod eficient sistemul prin selectarea în mod sistematic a unei suite minime de teste necesare pentru a acoperi în mod adecvat schimbările efectuate. Metodele comune de testare de regresie includ rularea unor teste anterior executate urmata de verificarea erorilor stabilite anterior daca acestea au re-apărut ca urmare a ultimelor modificari facute asupra programului. Unul dintre principalele motive pentru realizarea testarii de regresie este că adesea pentru un programator este extrem de dificil să-si dea seama cum o schimbare într-o parte a software-ului va avea efecte în alte părţi ale software-ului.

Testarea de regresie este o măsură de control al calităţii menita să asigure următoarele două condiţii:
a) Codul nou modificat îndeplineşte cerinţele specificate.
b)Functionalitatea programului nu a fost afectată de schimbările facute pentru corectarea unei alte erori.
Mergând prin definiţie, testarea de regresie este un proces repetitiv. Prin urmare, majoritatea testelor ar fi mai potrivite pentru automatizare, astfel prin apelarea catorva iteratii costurile efective in realizarea procesului de testare s-ar reduce semnificativ în comparaţie cu procesul de testare manual.

In sprijinul automatizarii procesului de testare SAP a pus la dispozitia setul de instrumente eCATT(extended Computer Aided Test Tool).

Acesta poate fi descris ca un instrument automat de testare care permite crearea si execuţia unor teste funcţionale automate pentru majoritatea aplicaţiilor executate în SAP GUI pentru Windows şi SAP GUI pentru mediile Java. Ca şi alte instrumente de test, acesta funcţionează prin efectuarea unei înregistrări a aplicaţiei, pe care o puteţi apoi parametriza şi relua cu seturi diferite de valori de intrare. Puteţi testa comportamentul aplicaţiei citind şi testând valorile returnate de aplicaţie.

eCATT diferă de instrumentele externe prin aceea că oferă acces complet la serverul de aplicaţie şi la nivelele de bază de date ale sistemului, permiţându-vă să testaţi module de funcţie şi BAPI-uri, să efectuaţi verificări comparativ cu baza de date şi să interogaţi sau să simulaţi modificări la setările de customizare.

Obiecte eCATT

Configurare de test

Acest obiect conţine un set de referinţe la un script de test şi la câteva containere de date de test. O configurare de test conţine toate informaţiile necesare pentru execuţia unui test automat fără o intervenţa suplimentară a utilizatorului.

Separarea script-ului de test şi a datelor de test permite un grad considerabil de reutilizare.

Script de test

Acest obiect constă dintr-un script executabil şi o interfaţă pentru transferul datelor.

Container de date de test

Acest obiect cuprinde un set de parametri care pot fi întreţinuţi independent de script-ul de test. Parametrii pot fi de tip ABAP, structuri sau tabele.

Container de date de sistem

Acest obiect identifică instanţe ale sistemelor SAP. Poate fi întreţinut independent de script-ul de test. Acest element nu este utilizat în SAP Best Practices dar apare în ecranul iniţial eCATT.

Versiuni şi variante

Un script de test poate avea mai multe versiuni. Acesta permite implementări diferite pentru versiuni diferite. Containerele de date de test şi configurările de test pot avea variante. Variantele sunt seturi diferite de date.

Transport şi descărcare

Toate obiectele eCATT sunt obiecte de Repository, astfel că se pot utiliza instrumentele standard de transport SAP.

Puteţi de asemenea descărca un obiect eCATT într-un fişier, care poate fi importat ulterior în alt sistem.

BC Set-uri şi eCATT-uri

O modificare recentă în tehnologia eCATT permite BC Set-urilor să fie executate dintr-un eCATT. Această metodă permite o automatizare sporită a instalării şi customizării. Valorile de câmp variabile care erau înainte introduse într-o casetă de dialog în cursul executării activitatii (ca de exemplu cod companie, unitate logistică, şi aşa mai departe) pot fi acum întreţinute în fişiere de text create anterior instalării.

Execuţia procedurilor eCATT

Utilizare

Procedurile eCATT (extended Computer Aided Test Tool) permit crearea şi execuţia testelor funcţionale pentru procesele de afaceri în cadrul SAP Best Practices. Testul generează un jurnal care documentează procesul de test şi rezultatele.

Condiţii preliminare

Sistemul trebuie să se bazeze pe versiunea SAP Basis 6.40.

Procedură

1. Accesaţi tranzacţia selectând una dintre următoarele opţiuni de navigare:

Din meniu SAP

Instrumente ® ABAP Workbench ® Test ® Workbench de Test ® Test Tools ® Extended CATT

Cod tranzacţie

SECATT

2. In Extended Computer Aided Test Tool: Initial Screen, în câmpul Test Configuration, introduceţi numele obiectului tehnic al eCATT.

Numele obiectului tehnic eCATT poate fi găsit în foaia de calcul din Lista de Dezvoltare pentru un anumit building block. De asemenea, puteţi extinde un proiect sau un building block în Asistentul de instalare Best Practices, căutaţi activitatea eCATT, apoi evidenţiaţi numele obiectului tehnic şi copiaţi-l în clipboard cu CTRL-C.

Pentru a determina dacă eCATT-ul dvs. are o variantă internă, în asistentul de instalare Best Practices, efectuaţi click dreapta pe sarcina eCATT în proiect şi alegeţi Detalii. O casetă de dialog va afişa numele de fişier pentru fişierul de text extern, sau în cazul unor variante interne, un asterisc (*). Dacă eCATT-ul dvs. are o variantă internă (*), urmaţi etapa 5 de mai jos.

3. Selectaţi Executare

4. În ecranul Start Options, selectaţi tab-ul Variants.

5. Dacă eCATT-ul dvs. are variante interne, deselectaţi ECATTDEFAULT în panoul inferior.

6. Selectaţi Executare.

7. Dacă apare vreun mesaj de eroare în jurnal, va trebui să corectaţi erorile înainte de a putea executa procedura cu succes.

Personalizarea procedurilor eCATT

Utilizare

Puteţi personaliza obiectele eCATT, ca de exemplu containerele de date de test, script-urile de test şi variantele, pentru a particulariza testul cu datele dvs.

Trebuie mai întâi să creaţi copii ale diferitelor obiecte eCATT necesare înainte de a continua. Dacă nu, veţi suprascrie obiectele furnizate. Procedura este descrisă mai jos.

Procedură

1. În câmpul Test Data introduceţi numele containerului de date de test pe care doriţi să-l copiaţi.

2. Selectaţi Copiere Obiect.

3. În caseta de dialog Copiere introduceţi noul nume pentru copia containerului de date în câmpul To Test Data Container.

4. Selectaţi Copy.

5. În caseta de dialog Creare intrare director obiect care apare introduceţi numele pachetului şi selectaţi Save. Întoarceţi-vă la ecranul iniţial.

6. Afişaţi noul container de date prin introducerea numelui în câmpul Test Data şi selectaţi Display.

7. În noul ecran care apare, selectaţi Display <-> Change pentru a customiza datele.

Nu modificaţi numele variantelor, deoarece acest lucru va cauza invalidarea unor părţi din script-ul de test şi va provoca erori. Dacă trebuie să modificaţi numele variantei trebuie să utilizaţi Asistentul de întreţinere a variantelor pentru a o realoca script-ului de test.

8. Selectaţi Save pentru a salva modificările dvs.

Rezultat

eCATT-ul dvs. a fost customizat.

Execuţia unui eCATT în modul foreground

Utilizare

Această activitate furnizează instrucţiuni despre cum trebuie executat eCATT-ul în modul foreground.

Procedură

1. În ecranul Start eCATT Testconfiguration, selectaţi Display Start Options.

2. Selectaţi butonul Execute.

3. În următorul ecran selectaţi tab-ul UI Control.

4. În caseta TCD, în Mod de lansare pentru comanda TCD, utilizaţi lista derulantă pentru a selecta A Process in Foreground, Synchronous Local.

Afişarea şi tipărirea jurnalelor eCATT

Utilizare

Puteţi afişa un jurnal existent. Puteţi tipări o imagine la alegere.

Procedură

1. In Extended Computer Aided Test Tool: Initial Screen, selectaţi Logs. Apare ecranul eCATT Log Selection.

2. Introduceţi criteriile dvs. de selecţie şi selectaţi Execute. Este afişată o listă cu toate jurnalele care satisfac criteriile de selecţie.

3. În coloana Activity no, efectuaţi click pe numărul jurnalului pe care doriţi să-l afişaţi. Jurnalul este afişat ca o structură ierarhică în care puteţi naviga.

4. Pentru a vedea elementele de sub un nod, selectaţi nodul şi alegeţi Expand nodes, sau efectuaţi click pe simbolul din faţa nodului.

5. Extindeţi şi comprimaţi nodurile până când jurnalul arată aşa cum doriţi să fie tipărit.

6. Selectaţi Print.

7. Selectaţi Print. Apare caseta de dialog Listă ecran tipărire.

8. Introduceţi informaţiile necesare şi selectaţi Choose.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu